Lepădați intenția dublă (gândirea dublă, vorba dublă
și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Caută

Lepădați intenția dublă (gândirea, vorba dublă și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Caută

Rădăcinile apostaziei; Biserica în 1965

Un articol de Radu Nicolae

Patriarhul Athenagoras și Papa Paul al VI-lea

Pentru început trebuie să conștientizăm faptul că „Marea Schismă” s-a format printr-o intenție aparent bună, și aceea de a-i scoate din arianism pe vizigoții care au primit un creștinism sub formă ariană.

Totul a pornit de la Fericitul Augustin (Augustin de Hipona), care începea să învețe, încă din veacurile V-VI că Duhul Sfânt purcede „și de la Fiul” (Filioque), ceea ce contrazice textul Scripturii de la Ioan 15,26.

În secolul IX patriahul Fotie și cei de-un cuget cu el, au criticat aspru această inovație. Și în ciuda tuturor disputelor aprinse dintre Biserica de răsărit și cea de apus, papii au acceptat această inovație, astfel ea s-a răspândit prin tot apusul. Roadele acestei erezii s-au văzut abia în anul 1054, când tot apusul avea să cadă sub cea mai grea anatemă.

De atunci și până astăzi, acest „Filioque” a creat secte peste secte și, ulterior, s-a ajuns la ceea ce numim noi „Ecumenism”. [Nu uităm și de căderea Constantinopolului și de celălalte evenimente care au zguduit Biserica de-a lungul timpului]

Așadar, ecumenismul e cuibul tuturor puilor de vipere (ereziilor), care toate împreună formează Biserica Apostată a antihristului.

De aceea am făcut această analogie – pentru a evidenția gravitatea ridicării anatemei. Căci în 1965, Apostazia Ortodoxiei Mondiale a fost completă. Patriarhul Athenagoras și Papa Paul al VI-lea au ridicat ”anatema de la 1054” simultan. Din acest moment, toate patriarhiile care au intrat în comuniune cu fanarul s-au lipsit de har conform Sfintelor Canoane. Iar declinul lor este o realitate de necontestat.

Ca răspuns, Mitropolitul Filaret (ROCOR), împreună cu floriniții din Grecia, au întrerupt în același an comuniunea cu toate patriarhiile apostate și au emis și o anatemă în anul 1983 asupra ecumenismului.

Mai târziu, după aproape 11 ani și după mai multe încercări, în 1994, mitropolitul caterisit Ciprian de Fili, reușește împreună cu ”sinodul său de rezistență”, tot printr-o „intenție bună”, după moartea Sf. Mitropolit Filaret, să distrugă și ultima redută a Ortodoxiei (ROCOR-ul), printr-o eclesiologie pur-ecumenistă, cum că ortodocșii ar fi împărțiți în două părți: ”în cei care bolesc în credință și în cei care sunt sănătoși…”

Astfel, s-a creat un cripto-ecumenism și pentru creștinii tradiționaliști. O altă mreajă a diavolului pentru cei care nu citesc Pidalionul și nu își cunosc credința temeinic.

În consecință, ne aflăm într-o situație devastatoare a Bisericii. Deși Ea nu va fi biruită nici de porțile iadului (Matei 16, 18), totuși va mai rămâne acea turmă mică (Luca 12, 32) pentru a împlini cele făgăduite până la sfârșitul veacurilor.

Singura soluție concretă este de a ne elibera din aceste mreje și a reveni în Biserica cea Adevărată. Acea frântură care a păstrat linia credinței neîntinate și, mai ales, succesiunea apostolică… „veghind cu luare aminte ca nimeni să nu rămână lipsit de harul lui Dumnezeu.” (Evrei 12:15)

Pe același subiect: Adevărata Ortodoxie (14:55, video)

Share

Share

Articole similare

Share

Articole similare

Share

Vin și comentariile, acuș.