Lepădați intenția dublă (gândirea dublă, vorba dublă
și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Caută

Lepădați intenția dublă (gândirea, vorba dublă și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Caută

Maeștri confuzi – Adrian Papahagi & co.

Citiți, vă rog, textul dlui Mircea Platon, aici – 3min.

Sursă imagine: Facebook/Mircea Platon

Irelevanțe… în contexte relevante

Ieșirile publice ale intelectualilor care sunt sau au fost politicieni – mă refer la cei de pe sticlă -, sunt cel puțin de evitat – măcar ale celor care ne sunt contemporani; pentru că politica se autogenerează prin faptele poporului condus, iar asta-i lege de la Dumnezeu. N-ai ce căuta acolo!

Pentru că-n politică – și asta cu atât mai mult – ești constrâns să abdici de la propriile principii, altfel ești evacuat. Dacă intri, dai peste șărpăria de la vârf și rămâi, ori ești lovit de pesimism eroic, ori locul e prea călduț și confotabil.

 

De la Vulcănescu citire

Pesimismul eroic (după Mircea Vulcănescu) este stăruința în a voi a cuprinde ori a dori a schimba, atunci când e clar că nu se poate. Ceva idealism orb. Tot Vulcănescu-l numește „tragedie”.

Dar acești mult auto-trâmbițați (căci probabil nu s-ar fi observat altfel) intelectualo-conservatori, singuri se plasează nu numai departe, ci în afara Creștinismului, prin pozițiile pe care le adoptă. Strâmbă minți, deformează percepții. Înrâurează suflete (au și fani – pe măsura lor) tratând solemn subiecte lipsite importanță sau de-a dreptul chior, altele, care pot determina luarea deciziilor.

Pentru că dacă intelectualul public nu se raportează la valori universale, cu toate diplomele și cercetările lui, nu devine decât un apologet al părerii (nu de puține ori personale). Iar părerea nu poate sluji Adevărului. Ce zic… e direct potrivnică.

 

Ce ne spune Hristos

„Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.”

Sfânta Scriptură, Evanghelia de la Matei, cap. VI

Pentru ca Sf. Teofilact să tâlcuiască:

„Împărăţia lui Dumnezeu este dobândirea bunătăţilor, iar acestea se câştigă prin „dreptate”. De aceea, celui ce caută cele duhovniceşti, i se adaugă şi cele trupeşti, dintru iubirea de dăruire a lui Dumnezeu.”

Tâlcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei a Sf. Teofilact Arhiepiscopul Bulgariei, Editura Sophia, București, 2007, pag. 202

 

Pe același subiect

Maeștri confuzi – Ioan Aurel Pop
Maeștri confuzi – Teodor Baconschi
Maeștri confuzi – Pr. Nicolae Steinhardt
Maeștri confuzi – Pr. Constantin Necula
Maeștri confuzi – Părintele Ilie Cleopa

Share

Share

Articole similare

Share

Articole similare

Share

Vin și comentariile, acuș.