Lepădați intenția dublă (gândirea dublă, vorba dublă
și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Caută

Lepădați intenția dublă (gândirea, vorba dublă și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Caută

Succesiunea apost. – Sf. Ciprian al Cartaginei

📸 Sfântul Ciprian al Cartaginei
🔔 Data prăznuirii: 2 Oct (15 Oct stil nou)
🔎 Sursă icoană: dox ologi a .ro

(…) că aceia sunt Biserica, mulţimea unită în jurul episcopului și turma legată de păstorul ei. De aici trebuie să ştii că episcopul este în Biserică și Biserica în episcop și, dacă cineva nu este cu episcopul, nu este în Biserică și zadarnic se amăgesc cei care, neavând iertarea prin episcopii lui Dumnezeu, se strecoară și cred că intră pe furiș în comuniune cu unii, în vreme ce Biserica, care este una singură universală, nu este sfâșiată, nici dezbinată, ci este astfel unită și legată prin comuniunea episcopilor, care se ţin strâns uniți între ei.

Sf. Ciprian al Cartaginei, Scrisori, pag. 311

 

Notă

Canonic, succesiunea apostolică se pierde atunci când cineva propovăduiește erezia pe față. Asta s-a întâmplat în 65′. Noi nu suntem cu Slătioara și nu am făcut asta din cauza calendarului, ci din cauza ereziei. Citiți Pidalionul și, mai ales, la Sf. Vasile cel Mare. Dacă sunteți în BOR, căutați să fiți primiți în Biserică. Iar primirea în Biserică se face prin botez, dacă te-ai născut în eres, sau prin mirungere, în cazul în care ai botez valabil, însă, pe parcurs, ai devenit eretic. E o diferență între a te naște în erezie și a deveni eretic. Episcopii care au devenit eretici, se vor primi ca mireni în Biserică (conform canoanelor), după caz.

Unii zic că nu mai există episcopi și toți au cazut și a rămas doar Hristos capul Bisericii și nimeni pe pământ. Nu e așa. Da, Hristos este Cap Bisericii. Dar în istorie nu a existat nici măcar o singură dată ca Biserica să rămână fără episcopi. Nici măcar în vremea Sf. Maxim Mărturisitorul. Și el aparținea de un sinod.

 

Succesiunea apostolică

Hristos, prin Sfinții Apostoli, apoi Sf. Apostoli au dat mai departe succesiunea apostolică prin punerea mâinilor (hirotoniri) și toți episcopii trebuie să-i predea „ștafeta” lui Hristos când va veni să judece lumea. Adică până la sfârșit va exista un episcop, dar atenție: acel episcop va fi la vedere, va putea propovădui în public Credința, fiindcă lumina nu stă ascunsă sub obroc (Matei 5, 15), adică lumea e liberă să aleagă, iar Hristos, prin marea Sa milostivire, nu ne-a lăsat.

Aici vorbește de faptul că Biserica nu a rămas niciodată fără episcop, cel care duce mai departe succesiunea apostolică. Chiar dacă au fost vremuri în istorie când au rămas foarte puțini.

via Radu Nicolae

 

Pe același subiect

Ereticii sunt tăiați din Biserică
Din nou despre păcat versus erezie
Apostazia – Sf. Ignatie Briancianinov

Erezia din BOR – Ciprianismul
Erezia din BOR și nepomenitorii – galerie

Istoria Patriarhiei Moscovei (36:57, video)
Despre Serghianism (26:30, video)

Anatema ereziei ciprianite (1 min, de citit)
Istoria ereticului Ciprian de Fili (35:29, video)

Apostazia Ortodoxiei Mondiale (53:46, video)
Rădăcinile apostaziei; Biserica în 1965
Ortodoxia cea adevărată (video) – Arhiep. Gregory al Denverului și al Americii de Nord

Share

Share

Articole similare

Share

Articole similare

Share

Vin și comentariile, acuș.