Lepădați intenția dublă (gândirea dublă, vorba dublă
și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Lepădați intenția dublă (gândirea, vorba dublă și interpretarea lor); aduce moarte sufletească.

Reclama-i forceps pentru creier

Perfect garden

Ilustrații de Paweł Kuczyński
Pagină web, Online shop, Pagină Facebook

Nu vreau să am în vedere implicațiile tehnologice în ceea ce privește advertisingul digital. Expunerea la așa ceva, chiar și superficială – nu contează nivelul cercetării la care ajunge cel care-și prinde urechile în așa subiect – determină sufletul și-n principal imaginația să străbată distanțe interminabile pe terenul bănuielii, deci al nesiguranței, al potrivirilor. Astfel, se dezvoltă în timp convingeri fundamentate pe observație – justă, la urma urmei – pentru ca la un moment dat, castelul de cărți de joc ridicat cu atâta efort, să-l desprindă de realitatea rânduită de Dumnezeu, plasându-l în virtual. Compromitere sufletească, schingiuire a rațiunii, imaginație forjată, păreri strâmbe, simțire pervertită. Poftă și mânie rânduite prost.

   Feriți-vă a dori, măcar, să pricepeți cum funcționează sau de ce se întâmplă ce se întâmplă pe internet.   

  

Apostolul învață

20. O, Timotei, păzeşte comoara ce ţi s-a încredinţat, depărtându-te de vorbirile deşarte şi lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei mincinoase 21. Pe care unii, mărturisind-o, au rătăcit de la credinţă.

Epistola întâia către Timotei a Sf. Ap. Pavel, cap. 6, 20-21

Tâlcuirea Sf. Teofilact țintește perfect problema, o definește, o expune, dar nu o explică. Adică nu-i mură-n gură, ca să nu taie cu sabia adevărului în sufletele celor care-o luat-o pe căi greșite; ci să-i cheme la ascultare și la pocăință.

Despre „împotrivirile științei mincinoase” am mai scris, dar nu publicat; am să dezvolt subiectul, dar doar pentru cei din Biserică.

  

Social Media, arme de război

Facebook-ul, Instagram-ul, TikTok-ul au nevoie de manual de utilizare – nu există; n-ar avea cum. De asta-s arme îndreptate împotriva sufletelor, spre sfârtecarea lor. Cei care realizați pericolul, evitați-le sau constrângeți-le, dacă aveți postibilitatea.

În ceea ce privește Facebook-ul și modul de prezentare al informațiilor, aplicația de mobil ar trebui interzisă prin lege. Aportul negativ psihologic (sunt studii științifice care probează asta) nu e dăunător; ucide.

„Workers”

Pentru varianta desktop, există extensia pentru browsere „Fluff Busting Purity” sau „F.B. Purity”, fără costuri, care permite ajustarea conținutului după preferințele fiecăruia. (Dacă puteți dona, merită orice bănuț.) Elimină reclamele, sortează cronologic conținutul, oferă posibilitatea eliminării sugestiilor de contacte posibil cunoscute, pagini irelevante, video-uri pe care nu le caută nimeni și pe care Facebook-ul le servește forțat, ghiftuind creierul cu materiale submediocre; dacă sunt primite.

Tot Facebook-ul, pe mobil, funcționează impecabil dacă-i folosită aplicația, deplorabil dacă-i utilizat browser-ul telefonului. Firesc, de altfel; interesu-i pe mobil unde nu există control al conținutului din partea utilizatorului.

  

Good news”

Revenind la reclame

Blocați-le; am studiat Publicitate și crezând c-am înțeles câte ceva, am ajuns s-o detest. Folosesc Ad-block și pe internet și-n viața de zi cu zi. Orice platformă Social Media vă vinde și vă omoră sufletește; scoate legume pe bandă rulantă. Whatsapp-ul și Telegram-ul nu-s așa intruzive, nu hăituiesc utilizatorul, dar pot fi la fel de dăunătoare ca celelalte.

Fiecare facă cum crede.

  

În loc de concluzie

Incidența rețelelor sociale, din perspectivă teologică, asupra vieții utilizatorilor, este demonică. Sunt arme de război îndreptate împotriva unora care se apără cu scobitori sau deloc. Miza-i distrugerea sufletească; ori masele caută circ și pâine. De câte ori n-ați deschis Facebook-ul degeaba?

  

Pe același subiect

Despre sensul ispitelor – Mircea Vulcănescu
Puterile sufletești și mișcarea lor firească – Cuv. Nichita Stithatul
Distrugerea culturii ancorate în Adevăr
Cauza durerii din ceasul de acum – Pr. Daniil Sandu Tudor
Gânduri despre bine și rău (și oameni) – Sf. Nicolae Velimirovici
Despre viața duhovnicească – Pr. Daniil Sandu Tudor
„Propovăduiește cuvântul, stăruiește” – Sf. Teofilact al Bulgariei
Ortodoxia cea adevărată (video) – Arhiep. Gregory al Denverului și al Americii de Nord

Share

Share

Articole similare

Share

Articole similare

Share

Vin și comentariile, acuș.